DEKSTROZ

DEKSTROZ


Parlama Noktası: 326,9 ° C
Kaynama Noktası: 760 mmHg 616,9 ° C
H bağı donörler: 7
Polar Yüzölçümü: 127,45 Å 2
Molar Kırıcılık: cm3
Polarizasyon: 10-24cm3
Yoğunluk: g/cm3
Buharlaşma entalpisi: 104,91 kJ / mol
Buhar basıncı: 25 ° C sıcaklıkta 8.45E-18 mmHg
CAS-No.5996-10-1
ChemSpider ID: 18532158
Moleküler Formülü: C6H14O7
Ortalama kitle: 198.171204 Da
Monoizotopik kitle: 198.073959 Da
D-glukoz monohidrat pentahydroxyhexanal hidrat Pentahydroxyhexanalhydrat glikoz monohidrat D-glukoz hidrat D-glikoz hidrat D-glukoz monohidrat

Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur.hayvanlarda ise besinlerle alınan nişasta sindirim sisteminde hidrolize uğrayarak glikoz birimlerine ayrılıp kana geçebilecek duruma gelir.

Kimyasal (CAS kayıt numarası: 9005-25-8) olarak nişasta, amiloz ve amilopektin isimli iki polimerik karbonhidratın (polisakkaritin) birleşimidir. Amiloz, glikoz monomer birimlerinin alfa-1,4 bağlantılılarla uçuca eklenmesinden oluşur. Amilozdan farklı olarak amilopektinde dallanma vardır, ana her 24-30 glikoz monomerinden birinde alfa-1,6 bağlantısı ile bir yan zincir başlar.

Amiloz lineer bir moleküldür, ancak birbirini izleyen glikoz birimlerinin açili olma eğiliminden dolayı bir sarmal oluşturur. İki amiloz molekülü birbirine sarılarak bir çifte sarmal da oluşturabilirler. Bu sarmalın iç yüzeyi hidrofobik olduğu için içinde yer alan su molekülleri kolaylıkla daha hıdrofobik moleküllerle yer değiştirebilir. Nişasta testinde kullanılan iyot molekülleri amiloz sarmallarının içine dizilince mavi bir renk oluşur. Amiloz sarmalları arasında oluşan hidrojen bağları yüzünden içinde çok az su barındıran yoğun bir yapı oluşur.

Amilopektinde dallanma noktalarından sonra birbirine paralel iki zincir birbirlerine sarılarak bir çifte sarmal oluştururlar. Amilopektin, bir çalı gibi, bir merkezden dallandıkça genişleyen bir şekle sahiptir. Dallanmakta noktalarında molekül düzensizdir, iki dallanma noktası arasında ise çifte sarmallar düzgün bir şekilde istiflenerek kristal bir yapı oluştururlar; bu yüzden mikroskopta nişasta taneciklerinde bu düzenli ve düzensiz bölgeler büyüme halkaları gibi görünür.

Gıda

Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Fasulyeler da (bakla, mercimek, bezelye) nişasta bakımından zengindir.

DEKSTROZ: Suda çok iyi çözünen doğal bir tatlandırıcıdır.Doğal bir tatlandırıcı olduğundan ekmekte, karamelde, kurabiyelerde kullanılmaktadır.


Detaylı bilgi için lütfen arayınız.
  0282 686 77 88 - 0532 691 69 81
   info@solemtuzkimya.com - mikailtolu@solemtuzkimya.com